Artikel Parool: 'Paultje' heeft nooit geweten wie haar uit handen van de Nazi's redde. Tot nu

Gepubliceerd op 10 mei 2021 om 21:00

De afgelopen week zijn we diverse keren benaderd over het artikel 'Paultje' heeft nooit geweten wie haar uit handen van de nazi's redde. Tot nu. Dit artikel is op 30 april jl. gepubliceerd in Het Parool. Het gaat over een de nu 81 jarige Paula Rubinek-Melamed. Zij werd in 1943 met hulp van Map Zethof en haar tante Mieneke 'weggesmokkeld' uit een crèche in Amsterdam en van daaruit naar Kudelstaart gebracht. Daar verbleef ze tot na de bevrijding bij het echtpaar Marta en Hendricus Koper. 

Een gedegen stuk onderzoeksjournalistiek van het Parool dat duidelijk maakt hoe het kon gaan in die dagen en hoe dun de lijn tussen afgevoerd worden en overleven kon zijn. Kudelstaart speelt, zij het zijdelings, een prominente rol in dit verhaal. 

Het verhaal van Paultje komt niet terug in ons boek. Was het artikel in het Parool verschenen vóór onze publicatie, dan hadden we er zeer waarschijnlijk aandacht aan besteed. De informatie die het Parool boven tafel heeft gebracht was niet in onze groep voor handen en het is ook maar de vraag of wij dit verhaal zo gedegen uit hadden kunnen zoeken. Ook al omdat het grotendeels over een gebeurtenis in Amsterdam gaat. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.